Stäng

Översvämningarna hotar Bangkok

8 november 2011

Många av invånarna i den thailändska huvudstaden har blivit varnade om att en evakuering kan komma att bli aktuell, eftersom översvämningarna fortsätter att röra sig söderut mot havet. Vattnet har nu nått utkanten av innerstaden, även om myndigheterna fortfarande kämpar för att hålla det kommersiella hjärtat av Bangkok torrt. Ytterligare två industriområden är hotade . Mer än 500 människor har förlorat sina liv till följd av översvämningarna i Thailand.

Humanitära organisationer nu är oroliga över dem som lever bland allt smutsigt vatten, rapporterar BBC: s Rachel Harvey i Bangkok. Stadens myndigheter har satt in fler pumpar för att försöka tvinga bort vattnet snabbare. Bangkoks guvernör, Sukhumbhand Paribatra, sa att de 24 pumparna han hade skickat skulle fördubbla kapaciteten att flytta vattnet.

Ytterligare två industriområden – i Lat Krabang och Bang Chan i östra Bangkok – har varit omgivna av vatten. Både tunnelbanan och tunnelbaneservicen SkyTrain är igång som vanligt men busstrafiken ligger fortfarande nere i de översvämmade områderna. Den inhemska flygplatsen Don Muang förblir stängd och den nya översvämningens högkvarter – som flyttade från Don Muang förra veckan – är en ministeriumbyggnad som nu är omgiven av vatten. De flesta experter är överens om att flera områden kommer att vara nedsänkta i minst två veckor till.

Thailands premiärminister, Yingluck Shinawatra säger att hon planerar att avsätta mer än $ 3 miljarder (£ 1,9 mdkr) för återuppbyggnaden. Men med tanke på omfattningen av den sanering som kommer att behövas, menar många att den slutliga räkningen kommer vara mycket högre.

 

Källa: BBC News