Stäng

Undantagstillstånd när stormen Sandy drar in över USA

29 oktober 2012

Sandy tilltar i styrka när den närmar sig kusten och flera hem har redan blivit strömlösa. Flera städer längst den amerikanska ostkusten har undantagstillstånd utlysts, däribland New York. På grund av detta är alla flygplatser runt New York stängda. Är du berörd av detta så kontakta ditt flygbolag. 

 

Väderläget – stat för stat
Källa: Aftonbladet.se 

Maine: Guvernör Paul LePage har säkrat strömtillgången i delstaten genom ett avtal med kanadensiska myndigheter. Om elen slås ut i samband med att stormen når land kommer de kanadensiska myndigheterna att förse statens elproducenter med ström.
– Elförsörjningen är kritisk för att kunna säkerställa medborgarnas hälsa och säkerhet, säger guvernören.

New Hampshire: Guvernör John Lynch har mött katastrof- och räddningstjänst för att fatta beslut om hur de ska gå vidare med varningsläget. I nuläget är inga officiella varningar utfärdade om undantagstillstånd.
Sandy väntas föra med sig kraftigt regn och stormvindar till staten.
– Medan det fortfarande är oklart exakt vilken riktning stormen tar är det uppenbart att New Hampshire kommer uppleva svåra väderförhållanden och jag uppmanar alla att vara förbereda, säger guvernören.

Massachusetts: Undantagstillstånd är utlyst av guvernör Deval Patrick. I Boston är stadens skolor stängda under måndagen.

Rhode Island: Undantagstillstånd utlystes under söndagen och statens ledning följer noga Sandy. Statens katastrofmyndigheter uppmanar invånarna att vara bereda på långvariga strömavbrott, vind- och vattensskador som kan orsaka stor förödelse och ha ett katastrofkit till hands.

Connecticut: All busstrafik är stoppad i staten från midnatt och undantagstillstånd råder sedan söndagen efter beslut av guvernör Dan Malloy.
– Hörrni, det här kan bli tufft – riktigt tufft. Det kan påverka oss på många sätt under en längre period. Snälla ta det på lika stort allvar som vi gör, säger guvernören.

New York: Kollektivtrafiken är stängd och över 370 000 invånare tvångsevakueras på order av borgmästare Bloomberg. Skolor och parker är stängda medan undantagstillståndet råder.

New Jersey: Undantagstillstånd råder och staten var den första att beordra tvångsevakueringar. Under söndagen evakuerades runt 30 000 människor från kasinostaden Atlantic City.
– Vi måste förbereda oss på det värsta, säger guvernör Chris Christie. Vägtullarna har öppnats utan avgift för att människor ska kunna fly och alla statliga kontor kommer att vara stängda under måndagen. Kollektivtrafiken ska stängas fram till tidigast måndagnatt.

Pennsylvania: Katastroftillstånd är utlyst av guvernör Tom Corbett inför stormen som på söndagkväll väntas komma med kraftigt regn.
Strömavbrott, översvämningar och stormvindar befaras. Sandy kan till och med föra med sig stora mängder snö i delar av staten.

Delaware: Ett begränsat undantagstillstånd är utlyst. Det betyder att den inte påtvingar körförbud eller stängning av butiker. Kustsamhällen med 50 000 personer evakuerades under söndagskvällen. Tillfälliga härbergen ska vara öppna.

Maryland: President Barack Obama utlyste under söndagen undantagstillstånd i staten på grund av de stora mängder regn som väntas. Frivillig evakuering uppmanas av statens myndigheter i kustnära samhällen. Stora strömavbrott som kan beröra hundratusentals kunder befaras till följd av översvämningar och kraftiga vindar.
Tillfälliga härbärgen har öppnats i delar av staten.

District of Columbia: Undantagstillstånd råder och myndighetena förbereder invånarna, företagen och infrastrukturen för Sandy ankomst. Alla offentliga skolor hålls stängda på måndagen.

Virginia: I staten råder undantagstillstånd och särskilda styrkor av polis och militär står bereda. Utsatta vägavsnitt är stängda och stormen har redan fått vice president Joe Biden att ställa in sitt framträdande i staten. Även Romney ställde in ett planerat framträdande. 
Flera stora skoldistrikt har meddelat att de stänger sina skolor på måndagen.

North Carolina: Har redan fått känna på Sandys förtrupper i statens yttre kustområden med regn och kraftig vind. Orkanvindar väntas nå staten redan under söndagskvällen. Sandy tros dra förbi NC vid kusten men inte gå in över land men stora områden väntas ändå drabbas.

South Carolina:  Häftigt regn är att vänta men statens meteorologer tror att Sandy till stor del kommer att ”missa” South Carolina”, men National Weather Service varnar ändå för att orkanväder kan råda under söndagen.